Cât de mult contează consumul de energie electrică?
Cantitatea de energie electrică consumată de un aparat de aer condiţionat depinde în mare măsură de clasa energetică a echipamentului. Fiind o pompă de căldură, aparatul are un coeficient de eficienţă energetică, în funcţie de clasa din care face parte. Aparatele de clasă energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% faţă de cele de clasă C sau D. Aşadar, un factor important în alegerea aparatului ar trebui să o constituie clasa de eficienţă energetică. NU achiziţionaţi aparate depăşite tehnologic, de clase energetice inferioare. La raportul preţ/calitate, diferenţa de preţ între unul de clasă A şi unul de clasă C se amortizează în primul an de funcţionare.Clasa energetică este stabilită pe baza unor parametri de eficienţă a aparatului, care trebuie urmăriţi în fişa tehnică a produsului şi anume: valorile EER şi COP – cu cât sunt mai mari, cu atât mai bine.

COP (Coefficient of Performance) – coeficientul de performanţă, este raportul dintre puterea electrică absorbită şi puterea termică de încălzire generată. De exemplu, o pompă de caldură modernă va genera 4 kW de energie termică pentru 1 kW de energie electrică consumată. În acest caz COP-ul va fi 4.

EER (Energy Efficiency Ratio) – rata de eficienţă energetică, este raportul dintre puterea electrică consumată şi puterea de răcire generată. COP şi EER sunt mărimi similare, dar sunt folosite pentru încălzire sau pentru răcire.

Încadrarea în clasa energetică în funcţie de EER şi COP:

Mai nou, au fost introduşi termenii de SCOP şi SEER. Ce reprezintă?SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) – la fel ca şi COP, repezintă coeficientul de performanţă în cazul încălzirii, însă este un coeficient sezonier, care ţine cont de energia electrică consumată şi energia termică pentru încălzire generată în tot sezonul de încălzire.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) – la fel ca şi EER, repezintă rata de eficienţă energetică în cazul răcirii, însă este o rată sezonieră, care ţine cont de energia electrică consumată şi energia termică de răcire generată în tot sezonul de răcire.

Încadrarea în clasa energetică în funcţie de SEER şi SCOP:

 

By | 2018-01-06T11:59:40+00:00 ianuarie 6th, 2018|Categories: INFORMATII UTILE|